Dolazi ljeto - intimna higijena

Uskoro ćemo se radosno, tko može, preseliti na more. Oni sretniji među nama već tamo žive. Odbacit ćemo brige, opustiti se i pokušati ne misliti na cijene...
Ali prije toga treba kupiti odgovarajuću garderobu. Ona za plažu je u posebnom fokusu.
Postavljaju se pitanja - kako izgledam u njemu, debelo? Je li previsoko izrezan, pristaje li mi ova boja uz put, je li ovosezonski ili je prošlogodišnji...? Naravno, kupaći kostim.
No, izostaje nam pitanje - hoće li mi biti...zdrav?

Ljetovanje vam itekako može pokvariti infekcija i svrbež intimnog područja, problemi koji su usko vezani uz kupaći kostim. Mokri kostim i topla i vlažna atmosfera vaginalnog područja idealno su mjesto za razne infekcije i gljivična oboljenja. Tokom ljetnih mjeseci žene, bez obzira na dob, pate od vaginalnih infekcija i svrbeža koji je često uzrokovan dugotrajnijim nošenjem mokrog kupaćeg kostima.
U zdravoj rodnici koegzistiraju razne bakterije, od kojih su neke „dobre“ a neke „loše“, i dio su normalne vaginalne flore. Ukoliko je to područje blago kiselo (pH faktor između 3.8 i 4.5) prevladavat će „dobre“ bakterije poput Bacillusa vaginalisa (Döderleinov bacil), koje su važne za normalnu biološku funkciju rodnice i njenu sposobnost obrane i samoočišćenja.
Döderleinov bacil razlaže glikogen iz raspadnutih stanica i stvara mliječnu kiselinu. Ona pak onemogućava razvitak različitih uzročnika bolesti koji se nalaze u genitalnom traktu ili dolaze izvana. Dakle preduvjet zdravlja vaginalnog područja je održavanje optimalne pH kiselosti.

Vlažni kupaći kostim može, zadržavajući vlagu, promijeniti kiselost i poremetiti ravnotežu u rodnici, a ako je uz to od materijala koji slabo propušta zrak („ne diše“) i bez podstave, smanjuje se prozračivanje i osjetljiva koža intimnog područja postaje ranjivija i sklonija infekcijama.
Vrlo male promjene u osjetljivoj okolini rodnice mogu dovesti do raznih simptoma kao što su svrbež, crvenilo, pečenje i pojačani iscjedak neugodnog mirisa. Normalan iscjedak u rodnici zdrave žene ima različite funkcije od kojih je najvažnija zaštita gornjih dijelova genitalnog trakta od infekcije.
Svrbež i infekcije intimnog područja pojavljuju se tokom cijele godine ali učestalije su ljeti. Jedna od najčešćih infekcija je bakterijska vaginoza uzrokovana povećanim razmnožavanjem Gardnerele vaginalis koja je inače normalan stanovnik zdrave rodnice. Simptomi te infekcije su svrbež, pečenje, pojačani iscjedak (miris iscjedka po ribi) i crvenilo.
Ukoliko se pak pojačano razvija Candida nastaje gljivično oboljenje. Simptomi su blagi svrbež i crvenilo sa gušćim sirastim iscjedkom bez neugodnog mirisa.

Zbog toga je dobro pratiti savjete stručnjaka a među njima su najčešći:

• Nakon kupanja presvucite se u pamučno donje rublje
• Izbjegavajte dulje sjedenje i vožnju autom u mokrom kupaćem kostimu
• Ukoliko znate da ste imali infekciju kostim operite u vrućoj vodi i kvalitetnom deterdžentu, bolje da kostim izblijedi nego da naškodite svome zdravlju
• Intimnoj njezi osim uobičajenih sredstava dodajte i kvalitetne vaginalne gelove s mliječnom kiselinom
• Intimno područje perite blagim sredstvima s odgovarajućom pH vrijednošću (blago kisela) i to od naprijed prema natrag. Tako će te spriječiti širenje bakterija iz analnog u vaginalno područje
• Izbjegavajte ispiranje vagine mlazom vode jer tako možete inficirane čestice tkiva i inficirane tjelesne tekućine pogurati dublje kroz grlić maternice i uzrokovati upalu male zdjelice
• Ne posuđujte kupaći kostim
• Pazite na antibiotike jer se sklonost gljivičnim infekcijama povećava njihovim uzimanjem
• Isprobavajte kupaći kostim obučeni u donje rublje te izaberite one s pamučnom podstavom jer prirodna vlakna bolje održavaju intimno područje suhim
• Novi kupaći kostim odmah operite