Gljivične infekcije

Među češćim bolestima intimnog područja su i gljivične infekcije. Na sreću, raznim jednostavnim tretmanima ih se dade relativno lako riješiti. Među stvarima koje svaka žena može za sebe učiniti su:

Smanjen unos šećera. Gljivice se hrane šećerom, zato je dobro smanjiti visoko zaslađene namirnice, što je uostalom vrlo poželjno i za zdravlje u cjelini.

C vitamin. Probajte s 500 mg vitamina C dva puta dnevno. C vitamin povećava kiselost intimnog područja stvarajući tako gljivicama negostoljubivo područje.

Otpušite ih. Nakon tuširanja ili nakon kupke fenirajte vaginalno područje. Gljivicama je za život potrebna vlaga. Fen podesite na hladno i odmaknite ga 15-20 cm.

Sjedeća kupka. Doktorica Eva Arkin, šef ginekologije pri Scottish Rite Hospital predlaže ovakvu sjedeću kupku. Jednom mjesečno, nakon menstruacionog ciklusa, ubacite 3 žlice blage borne kiseline u oko 10 cm vode, u posudi dovoljno velikoj da udobno u nju sjednete. Sjedite u kupelji pet do deset minuta.

Vaginalni gelovi s mliječnom kiselinom. Uspješno otklanjaju gljivične i bakterijske infekcije jer kao i vitamin C, na prirodan način reguliraju kiselost vaginalnog područja.

Oslonite se na lactobacillus. Jedan jogurt dnevno i to po mogućnosti onaj s aktivnom kulturom Lactobacillus acidophilus smanjit će vjerojatnost gljivične infekcije, pokazala je studija izvedena pri Jewish Medical Centru na Long Islandu. Preporuka je da takve jogurte potražite u trgovinama zdrave hrane.

Prick test (alergološko testiranje na koži). Ukoliko gljivična infekcija ustraje možda ste alergični na Candidu. Candida albicans je gljivica, koja je u određenim količinama prisutna u svakome od nas. Candida raste u crijevnoj flori svih ljudi i njezin je sastavni dio. Ova gljivica također živi u ustima, grlu i spolnim organima većine ljudi. Organizam zdravog čovjeka drži razinu candide pod kontrolom, ali ako zbog nekih razloga imunitet padne i gljivica se razmnoži, može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme. Potražite od svog liječnika uputnicu za alergološko testiranje na Candidu.

Izbacite kvasac iz prehrane. Ukoliko se test na Candidu pokaže pozitivnim doktorica Marjorie Crandall, mikrobiolog i istraživač Candide predlaže izbjegavanje hrane i pića koja sadrže kvasce i plijesni dok ne riješite taj problem. Ovo su jela i pića koja sadrže kvsce i plijesni – kruh, pizza, kroasani, krafne, pivo, vina, likeri, sirevi s plemenitom plijesni, vinski i jabučni ocat, voćni sokovi, bobice, grožđe, dinje, smeđi šećer, klice, gljive, ekstrakt kvasca, vitamini izvedeni iz kvasca, dimljeno meso i riba. Dosta nezgodan popis, no sa zdravljem se nije šaliti, budući da neki liječnici upućuju na to kako je povišena razina Candide možda uzrok nastanka raka.

Pripazite na antibiotike. Ukoliko vam liječnik češće propisuje antibiotike, trebate znati da oni u vagini uništavaju loše ali i dobre bakterije otvarajući put za gljivice. Stoga kad vam liječnik propisuje antibiotike zamolite ga da to bude i anti gljivični antibiotik.

Prevencija. Svaka iritacija intimnog područja olakšava mogući nastanak gljivičnog oboljenja. Zbog toga je dobro, ako se može, izbjegavati kontakte vagine i kemijskih sredstava uključujući parfeme, bojani toaletni papir, obojene gaćice, dezodoranse i komercijalne seksualne lubrikante. Umjesto njih doktorica Crandall predlaže lubriciranje neparfimiranim mineralnim ili biljnim uljima. No ona se na žalost ne mogu koristiti sa kondomima ili dijafragmom.
Kako bi se izbjegle gljivične upale ona predlaže i pranje odjeće neparfimiranim deterdžentom, izbjegavanje omekšivača, komotnu pamučnu odjeću, bijelo pamučno rublje, i pokušati što dulje bez najlonskih čarapa.