Mliječna kiselina i njena uloga u intimnom zdravlju žene

Zdravo vaginalno područje ima pH faktor između 3.8 - 4.4 i napučeno je bakterijama (rod Lactobacillus) koje imaju svoju ulogu u obrani od infekcija. Te „dobre“ bakterije pomažu u održavanju vaginalnog područja blago kiselim pomoću mliječne kiseline koju proizvode. Zbog toga je vagina negostoljubivo područje mnogim štetnim mikroorganizmima.
Postoje razne vrste laktobacila, od kojih Lactobacillus acidophilus zbog svojih sposobnosti da proizvede vodikov peroksid pomaže protiv bakterijske vaginoze.
Do bakterijske vaginoze dolazi zbog manjka laktobacila u vaginalnoj flori, što omogućava razvoj raznovrsnih štetnih mikroba koji uzrokuju komplikacije poput upalne bolesti zdjelice (pelvic inflammatory disease - PID) i spolno prenosivih bolesti.

Uobičajeno je da vagina proizvodi dovoljno mliječne kiseline koja kontrolira pH ravnotežu. Kada je pH vaginalnog područja normalan (3.8 - 4.4) onda je to područje otporno na infekcije, iritacije, svrab i suhoću odn. bolnu osjetljivost. Ono što se događa je da blago kiselo okružje balansira odnos „dobrih“ i „loših“ bakterija i normalno vlaženje stjenki vagine, čime se sprječava suhoća i nadražljivost.

Ravnoteža vaginalne flore može se promijeniti zbog brojnih uzroka, od životne dobi, menopauze i trudnoće do načina života i prehrane. Kako se ravnoteža mijenja kolonije mikroba se isto tako mijenjaju odnosno loše zamjenjuju dobre te to dovodi do opasnih bolesti.
Naše majke i bake uglavnom nisu imale lijek za ovakve probleme no suvremenoj se ženi pružaju razna rješenja za povrat normalnog pH faktora i mliječne kiseline u vaginalnom području.
Zbog toga je važno održavati optimalan pH faktor koji je zdravo okružje korisnim bakterijama poput laktobacila, kao i zdravu razinu mliječne kiseline.