Najčešće seksualne poteškoće kod žena

Poznati američki bračni i porodični terapeut doktor Paul Hokemeyer na jednom mjestu kaže: „Seks je jedan od načina na koji komuniciramo s drugom osobom i sa sobom. Kada je seksualni segment isključen ili ograničen, naš psihološki život pati. Erotski život treba hraniti da bi opstao.“

Seksualnost i seks čine veliki dio naših života i u značajnoj mjeri pospješuju bliskost s našim izabranicima, kao i zdravlje naših emotivnih veza .

Najčešći problemi koji se na tom polju javljaju su problem erekcijske disfunkcije u muškaraca svih starosnih dobi i izostanak orgazma kod žena.
Prema riječima dr. Merime Vejsilović, seksologinje iz susjedne BiH, isključivo seksualni problemi ne postoje. Ona smatra kako ljudi dolaze na terapiju kada imaju seksualni problem koji se manifestira na seksualan način, ali se kroz razgovor ustanovi da se radi o emotivnom, odnosno psihološkom problemu.

Bilo kako bilo, statistike koje iznosi često citirani američki seksualni terapeut Dr. Marty Klein kažu slijedeće:
U žena je u mlađoj dobnoj skupini, od 20-tih do 40-tih čest problem anorgazmije (izostanak orgazma), nešto kasnije, od 30-tih pa negdje do 45-tih javlja se vaginizam (neugodan osjećaj stezanja vanjskog dijela rodnice), a u razdoblju od 45-tih do 60-tih godina, uglavnom zbog hormonalnih promjena, najveću neugodu ženama predstavlja vaginalna suhoća.
Uz to se svi, bez obzira na dobnu skupinu i spol, bore s nedostatkom spolne želje.

Uzroci seksualnih poteškoća mogu biti fiziološki (tjelesni) i psihološki. Kada se govori o fiziološkim uzrocima, tu se uglavnom radi o raznim bolestima kao što su bolesti srca, dijabetes, bolesti bubrega, neurološki problemi i problemi hormonalne neravnoteže. Nadalje tu spadaju i nuspojave raznih lijekova, jer poznato je kako mnogi lijekovi kao nuspojavu mogu imati i smanjenje seksualne želje. Stres, tjeskoba, egzistencijalni problemi, depresija, osjećaj krivnje, seksualne traume iz prošlosti i slična stanja spadaju u psihološke uzroke seksualne disfunkcije.

Najčešći simptomi seksualne disfunkcije kod žena su:

Slaba želja za seksom ili njen izostanak
Tome mogu kumovati razni uzroci, no najčešće su to hormonalne promjene, razni lijekovi ili bolesti, trudnoća, stres, tjeskoba.
Prezahtjevan radni kalendar, karijera i odgoj djece također mogu biti uzrokom nedostatka želje za seksom.

Anorgazmija (izostanak ili nemogućnost postizanja orgazma)
Seksualne traume iz prošlosti, osjećaj krivnje, nedostatak iskustva i poznavanja seksualnog ponašanja mogu biti uzrok nesposobnosti da se doživi orgazam. I neke bolesti kao i nuspojave lijekova mogu spriječiti postizanje orgazma.

Izostanak uzbuđenja tijekom seksa
Čest uzrok je nedovoljna lubrikacija vagine. Osim toga, stres, tjeskoba i drugi psihološki faktori mogu biti u vezi s izostankom uzbuđenja.
Bolni odnosi.
Bolan seksualni odnos je kod žena dosta čest uzrok zaziranja od seksa i može imati razne uzroke. Bolesti, vaginalna suhoća, vaginizam i ožiljci od operacija neki su od njih.

Za normalnu seksualnu funkcije kod žena važni su hormoni. Smanjenje nivoa ženskog hormona estrogena, što je često povezano sa starenjem i menopauzom, može dovesti do slabe vaginalne lubrikacije ili oslabljenog osjeta u genitalijama. Budući da menopauzu često prate i emocionalni problemi, oni također mogu doprinijeti gubitku interesa za seks.
Važno je napomenuti i kako neke žene nakon menopauze više uživaju u seksu, što neki povezuju s većim povjerenjem u sebe, zrelošću i izostankom straha od mogućeg neželjenog začeća.

I nekoliko savjeta vodećih seksualnih terapeutkinja:
Za ugodan i intenzivan seks jako je poželjno priuštiti si dugo tuširanje, masažu cijelog tijela ili oralni seks. Tako će te relaksirati um, kojem za opuštanje i oslobađanje treba dulje vrijeme nego što je to potrebno vašem tijelu.
„Mnoge žene trebaju prijelazno razdoblje kako bi se opustile od svakodnevnog stresa i zakoračile u prostor senzualnosti", kaže dr. Kerner.
Nekoliko minuta predigre obično nije dovoljno. Pokušajte raditi nešto što vas umiruje i opušta kako bi očistili um od svakodnevnih problema i dopustili osjećajima i strastima da vas preplave.