pH faktor intimnog područja

Izraz pH je, kao i mnoge druge skraćenice, uzet iz engleskog jezika gdje znači potential of hydrogen, i mjera je kiselosti (aciditet) ili lužnatosti (alkalinitet) tjelesnih tekućina. Najzastupljenija tekućina u našem tijelu je naravno voda. Ljudsko tijelo se sastoji od približno 70% vode. Do kiselosti tjelesnih tekućina dolazi zbog povišene količine pozitivno nabijenih iona (atoma s manjkom elektrona), dok su s druge strane za lužnatost zaslužni negativno nabijeni ioni (atomi s viškom elektrona). Tijelo je zdravo kad su kiselost i lužnatost u harmoniji. Zbog toga naš organizam stalno nastoji izbalansirati pH, koji, uzgred budi rečeno, nije isti za svaki dio tijela. Kad se ova pH harmonija naruši, nastupaju razne poteškoće.

Vaginalno područje ima pH faktor između 3.8 i 4.5, znači bliže donjem dijelu skale, što nam govori da je blago kiselo. Takav pH faktor je gostoljubivo mjesto za „dobre“ bakterije, koje ga nastoje i održati takvim, premda je potpuno normalno da uz njih koegzistira i izvjesna količina tzv. „lošijih“ bakterija.

Kada dođe do nekakvog tjelesnog disbalansa, ili kada žensko tijelo prolazi kroz neke svoje promjene – to može potaknuti pojačano razmnožavanje loših bakterija. Kada loše bakterije prevladaju nad dobrima može doći do bakterijske vaginoze. Uslijed bakterijske vaginoze, pH faktor raste do 5.0, 6.0 pa čak i do 8.0.
Do pojačanog rasta loših bakterija može doći uslijed stresa, uske odjeće, menstruacije, trudnoće, nedovoljno dobre higijene tokom menstruacionog ciklusa, nedostatka sna ili pak neadekvatnog donjeg rublja. Promjena seksualnog partnera i neki antibiotici također mogu utjecati na pojavu bakterijske vaginoze.

Kada je pH vaginalnog područja iznad normalnog, uobičajeni su simptomi svrbež, obilniji iscjedak i bolno mokrenje, a slični su simptomima gljivične infekcije, samo što su blaži. Blaži oblik simptoma upućuje na bakterijsku vaginozu.
Važno je moći razaznati blaže od izraženijih simptoma, kako se ne bi pristupilo liječenju gljivičnog oboljenja, budući da ti lijekovi ne pomažu kod bakterijske vaginoze.
Dakle, mudro bi bilo posjetiti ginekologa.

Menopauza

Normalan pH faktor vaginalnog područja (između 3.8 i 4.5) je jako važan za ženino zdravlje. No još je nešto valja imati na umu.
Premda je pH vaginalnog područja između 3.8 i 4.5 znak normalne i zdrave vagine, kao i normalne razine hormona estrogena, tokom menopauze pH faktor se povisuje. Ukoliko je pH između 6.0 i 7.5, a nema znakova infekcije, vrlo je vjerojatno kako je osoba ušla u menopauzu.
Tokom menopauze dva su tjelesna mehanizma u kojima estrogen ima značajnu ulogu, a povezana su promjenama u vaginalnom području. To su smanjena prokrvljenost karličnog područja i povećani vaginalni pH faktor.
Za vrijeme i nakon menopauze, većina žena koristi razne lijekove kako bi ublažila neke neugodne simptome.
Među tim lijekovima su se izrazito dobrima pokazali prirodni gelovi za uspostavljenje zdrave vaginalne flore a bez škodljivih sastojaka (Gynofit) i prirodni pripravci za održavanje hormonalnog zdravlja žene (Femmenessence).