Vaginalna suhoća

Suhoća vagine je čest problem, i najčešće pogađa žene za vrijeme i poslije menopauze, no može se javiti i ranije. Statistike govore da između 40% i 60% žena tokom ulaska u menopauzu nailazi na ovaj problem. Da bi si znali pomoći, potrebno je poznavati svoje tijelo kao i neka saznanja vezana uz taj problem.

Stijenke vagine su uvijek prekrivene tankim slojem vlage. Razni faktori utječu na količinu i kvaltetu tog sloja. Najvidljivije promjene u količini vaginalne vlažnosti događaju se kad je žena seksualno uzbuđena te u njene karlične organe dotiče više krvi. Promjene u smislu smanjene vlažnosti su najčešće povezane s promjenom razine hormona za vrijeme menopauze, dojenja, menstrualnih ciklusa, stresa ali i nekih drugih faktora.
Kada vagina nije dovoljno navlažena seksualni odnos može biti neugodan pa čak i bolan. Na sreću postoje mnoge mjere (lubrikanti, ovlaživači, prehrana kojom se balansiraju hormoni) i tretmani (kreme ili gelovi poput Gynofita) kojima se poteškoće s vaginalnom suhoćom mogu znatno ublažiti.

Simptomi

Uz vaginalnu suhoću obično idu još neki simptomi, i to su:
- Svrbež
- Češće mokrenje
- Osjećaj bockanja ili peckanja oko vaginalnog otvora
- Bolovi
- Lagano krvarenje tokom spolnog čina

Uzroci

Među češćim faktorima – uzročnicima vaginalne suhoće su
- Tamponi
- Neprikladni sapuni
- Kondomi
- Dijafragme
- Tuš kupke
- Razni lijekovi - antidepresivi, antibiotici, antihistaminici (antialergenti), dekongenstivi (kapi za nos)
- Ozračivanje i kemoterapija
- Alergeni (razni mirisi, boje i dodaci koji dolaze u kontakt s vaginalnim područjem)

Smatra se kako je jedan od bitnijih čimbenika pojavi vaginalne suhoće i manjak estrogena, koji se danas liječi na više načina, no najzdraviji su prirodni pripravci od ljekovitog bilja, poput Femmenesencea, koji prirodnim putem potiču uravnoteženje tog kao i nekih drugih jako važnih hormona.

Slijedeći važan čibenik koji utječe na pojavu gore navedenih simptoma je manjak mliječne kiseline, koju vagina sama proizvodi i koja potiče zdravu mikrofloru vagine te je prirodna obrana protiv svrbeža, iritacija, nadraženosti i infekcija.

Zbog toga je kod pojave vaginalne suhoće poželjno, uz ostale mjere, upotrebljavati i blage prirodne gelove s mliječnom kiselinom, primjerice Gynofit, koji je uz to i bez konzervansa i parfema.