Vaginalni svrbež, savjeti

Kada se pojavi, dosta je neugodan a neinformirane može i poprilično zabrinuti. Svrbež, posebno na tako osjetljivom dijelu tijela je svakako neželjen gost. Zato su tu nekoliko jednostavnih savjeta i informacija koji svakoj ženi mogu biti od pomoći.

Slana sjedeća kupelj

Neki će oblici vaginitisa reagirati na jednostavne kućne recepte poput slane kupke. Ovdje je recept doktora Gideona Pantera, ginekologa iz New Yorka.
Otopiti desetak žlica obične soli u plitkom lavoru ili kadici s toplom vodom. Sjesti u kupku, i prstom lagano otvoriti vaginu kako bi ušla slana voda. Potom izvadite prst i opustite se deset do petnaest minuta. Ukoliko je to neki od jednostavnijih oblika vaginitisa, povući će se za dva ili tri dana uzastopnih kupki.

Uzdržavanje

Isti liječnik preporuča uzdržavanje od spolnih odnosa dok se svrbež ne povuče. Ako ste vaginitis dobili od svog partnera, nema smisla ponovno se izlagati riziku. Slijedećih nekoliko dana pokažite si ljubav na neke druge načine.

HPV

Obavezno se testirajte na humani papiloma virus (HPV), preporučuju mnogi ginekolozi. Taj virus na kojeg se ponekad zaboravlja, je čest izvor vaginalnog svrbeža.

Kondom

Uporaba kondoma je vrlo poželjan oblik prevencije spolno prenosivih bolesti i neželjenih trudnoća, no neke žene su na njega alergične. Ukoliko često nakon upotrebe kondoma osjećate svrbež, moguće je da ste alergični na gumu, prašak ili lubrikant.
Osjetljivost na nešto od toga možete provjeriti ovim jednostavnim postupkom.
Zalijepite medicinskom ljepljivom trakom komadić unutarnje strane kondoma na podlakticu jedne ruke, a drugi komadić s vanjskom stranom na podlakticu druge ruke. Pazite da ih kroz slijedećih 48 sati ne smočite. Ako oba mjesta reagiraju – alergični ste na gumu. Ako reagira samo ono područje s unutarnjom stranom kondoma – alergični ste na prašak, a ako reagira područje s vanjskom stranom – alergični ste na lubrikant.

Gelovi

Danas je na tržištu mnoštvo prirodnih hidratantnih gelova i gelova s mliječnom kiselinom koji uklanjaju suhoću vagine, uspostavljaju zdravu i otpornu bakterijsku floru, te olakšavaju peckanje, svrbež i neugodan miris. 

Menopauza

Ako ste blizu menopauzi, potražite savjet liječnika o tretmanima svrbeža, zbog promjena koje se u tom razdoblju događaju u vaginalnom području. Hormonske kreme ili prirodni hidratantni gelovi vam svakako mogu pomoći.

Ispiranje i prašci

Profesor i šef ginekološkog odsjeka na medicinskom univerzitetu u Seattleu, dr David Eshenbach, tvrdi kao tuširanje vagine mlazom vode kako bi se „isprao“ svrab ne samo da neće pomoći, već može inficirane čestice tkiva i inficirane tjelesne tekućine pogurati dublje kroz grlić maternice i uzrokovati upalu male zdjelice.
Dr Eshenbach se protivi i upotrebi talka ili škroba, budući da se s vremenom male čestice mogu nakupiti u blizini jajnika i povećati rizik raka jajnika.